Image Blog

Czy wiesz, że… nasze zdrowie zaczyna się w jelitach?

Jelita wspomagają prawidłowe działanie układu trawiennego, chronią przed infekcjami, regulują metabolizm i wpływają na odporność. Zdrowe jelita są oznaką zdrowego organizmu. Ich zaburzona praca wpływa negatywnie na organizm i niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. 

By jelita pracowały prawidłowo, warto korzystać z dóbr, jakie dają probiotyki, prebiotyki oraz synbiotyki. 

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które po podaniu w odpowiedniej ilości dają pozytywny zdrowotny efekt. Tego typu mikroorganizmy kojarzone są często z czymś szkodliwym i niebezpiecznym, jednak warto wiedzieć, że nasz organizm jest zasiedlony ogromną ilością drobnoustrojów. Nie wyrządzają one żadnej krzywdy natomiast są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Najpopularniejszymi bakteriami probiotycznymi są te należące do rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, a także drożdże czyli Saccharomyces boulardii.

Probiotyki działają na wiele różnorodnych sposobów:

tworzą w obrębie przewodu pokarmowego barierę przeciw chorobotwórczym bakteriom,

pomagają przywrócić równowagę mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii,

poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych z pokarmu,

stymulują pracę układu odpornościowego,

regulują pracę jelit,

wytwarzają substancje, które zabijają lub hamują rozwój szkodliwych drobnoustrojów.

Prebiotyki to składniki żywności, które są nietrawione. Wywierają one pozytywny wpływ na organizm poprzez stymulowanie wzrostu dobroczynnych bakterii jelitowych. Jelita zasiedla ok. 1,5-2 kg bakterii różnych gatunków, zarówno tych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, jak i patogennych, które wywołują choroby. Skład jakościowy i ilościowy mikroflory jelitowej jest zmienny, a duży wpływ na niego ma dieta. Prebiotyki powodują zwiększenie ilości w jelitach bakterii pożytecznych z rodzin Lactobacillus, Bifidobacterium i Bacterioides.

Prebiotyki wpływają, m.in. na: 

przywracanie równowagi mikroflory jelitowej, np. po przebytej antybiotykoterapii,

łagodzenie zaparć,

zapobieganie biegunkom,

obniżenie pH treści jelitowej,

wspomaganie wchłaniania składników mineralnych,

obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,

pozytywny wpływ na układ odpornościowy.

Inulina to naturalny prebiotyk – stymuluje on wzrost korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając, m.in. zapaleniom i wrzodom. Obniża glikemię po posiłku i ułatwia redukcję masy ciała. Poprawia przyswajanie minerałów. Jest to składnik funkcjonalny żywności o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym.

Synbiotyk to połączenie dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego (probiotyk) i pożywki, na której te bakterie mogą spokojnie rosnąć. Obecność tej pożywki, nazwanej prebiotykiem, sprawia, że bakterie probiotyczne mają odpowiednie warunki do rozwoju i utrzymania wysokiej aktywności. Synbiotyki działają znacznie skuteczniej niż probiotyki i na dodatek przywracają szybciej równowagę mikrobiologiczną organizmu. 

Enterodiet:

Jedna saszetka zawiera aż 1,5 g inuliny, co zastępuje aż 6g tłuszczu

Zawiera drożdże probiotyczne Saccharomyces boulardii oraz bakterie probiotyczne Lactobaccillus acidophilus

Łatwe do przygotowania saszetki z proszkiem do rozpuszczenia w wodzie lub małych porcjach pożywienia, np. shake, koktajl

Codzienne wsparcie mikroflory jelit